In cauza pandemiei cu noul coronavirus, majoritatea dintre noi ne-am confruntat cu efectele negative ale acestuia dezvoltând diverse probleme psihologice precum anxietatea, depresia, stressul emoţional generate de distanţarea fizică de prieteni şi familie. 

Există însă o categorie fericită în acest context social. Iubitorii de animale. Cu toţii ştim care sunt beneficiile prezenţei unui camarad cu blăniţă în casele noastre, chiar dacă nu am răsfoit studiile de specialitate în domeniu. Animalele de companie sunt cunoscute pentru dragostea lor necondiţionată, îmbunătăţirea stării de spirit şi de sănătate.

Şi pentru că animăluţul nostru ne-a ajutat să trecem mai uşor peste starea de urgenţă, fie că ne-a facilitat ieşirea din casă mai des, la plimbare, fie că ne-a relaxat cu torsul ei în zilele reci şi înnorate, e timpul să ştii că  ele vin la pachet cu o serie de responsabilităţi, nu numai cu beneficii terapeutice.

În cazul în care te gândesti să adopţi un animal de companie acum sau îl ai deja, acest ghid te va ajuta cu informaţii şi sfaturi utile pentru îngrijirea corectă a pisicii sau caţelului tău, în contextul actual.

Pot transmite animalele de companie SARS-CoV-2 ?

Chiar dacă noul coronavirus provine de la o sursă animală, OMS  a emis un comunicat în care care au mentionat faptul că „momentan, nu există dovezi că animalele de companie, ca pisicile și câinii, au infectat oameni cu noul coronavirus”.
În cazul în care ai fost depistat cu Covid-19, în lipsa unor informaţii noi privind relaţia între această boala şi animalele de companie, prevenţia rămâne cea mai bună metodă de protecţie a animalului tău. Limitează apropierea de el, nu dormiţi în aceeaşi încăpere, nu îl lăsa să te lingă, nu împărţi cu el hrana..
Dacă este obligatorie internarea, rugati o persoană din familie sau de încredere  să se ocupe de plimbările şi îngrijirea lui până în momentul recuperării tale.  

Ce trebuie să faci când adopţi un animal de companie

Dacă te-ai hotărât să adopţi un animal din adăpost sau de pe stradă, trebuie să ştii că o vizită urgentă la veterinar este foarte importantă. Odată cu relaxarea restricţiilor, poţi programa un consult la medicul veterinar pentru diagnoză, deparazitare internă şi externă, sfaturi pentru alimentaţie în funcţie de rasă, greutate şi vârstă, dar şi un tratament necesar dacă animaluţul  nu este într-o stare optimă de sănătate. Pentru o recuperare mai uşoară, îţi punem la dispoziţie gama noastră variată de vitamine şi produse veterinare (aici).

Evită totuşi deplasarea la cabinetul veterinar la orele aglomerate. Stabiliţi împreună o oră adecvată care să te ajute să nu te confrunţi cu aglomeraţia din trafic sau din incintă.

Mare atenţie! Îţi recomandăm să te protejezi în interiorul clinicii purtand mască de protecţie iar dacă nu preferi mănuşile, poţi lua cu tine în geantă un dezinfectant cu care să îţi cureţi mâinile înainte şi dupa vizita la medic. Sub nici o formă nu îl folosi pe labuţele animalului de companie! Rişti să îi pui viaţa în pericol. 

Igiena

Este ideal să practici o igienă strictă. Spală-te corect pe mâini după contactul cu el, înainte şi după ce îi atingi jucăriile, recipientele de apă şi hrană.
Substanţele folosite de către autorităţi în spaţiile publice sunt toxice, asă că ai face bine ca la încheierea plimbării să îi speli lăbuţele şi corpul cu apă şi săpun sau şampon veterinar pe care îl poţi comanda şi de aici

Evită produsele care conţin substanţe dure precum clorul sau alcoolul deoarece ele sunt dăunătoare stomacului.

Plimbările

Asigură-i prietenului tău suficient timp pentru nevoile fiziologice şi mişcare. Plimbă-l de cel puţin două ori pe zi, menţine distanţa cu alte persoane şi animale chiar dacă joaca sau contactul cu alţi „prieteni” era în trecut o rutină.

Alimentaţia

În această perioadă ai putea să faci rezerve de mâncare, limitând deplasările la magazin. Verifică în prelabil data de expirare a produselor şi nu uita să cureţi exterior ambalajele, sacii şi cutiile cu mâncare. O variantă eficientă este comandarea produselor online şi plata lor cu cardul.

Sănătatea 

Hidratează-l constant, oferindu-i în permanenţă apa proaspătă!

Asigură-te că are toate vaccinurile la zi, iar pentru a preveni alte probleme, un control general de rutină ar fi indicat, în eventualitatea instituirii unei noi stări de urgenţă. Dacă suferă de o afecţiune cronică, cu atât mai mult acum e timpul unui examen medical de prevenţie dar şi o rezervă de suplimente şi medicamente necesare menţinerii sub control a bolii. Apelează telefonic veterinarul pentru orice sfat cu privire la sănătatea animalului tău de companie sau când te îngrijorează starea lui fizică. 

În cazul în care lucrezi de acasă în această perioadă, profită la maxim şi alocă-ţi timp pentru pauzele de joacă. E un moment bun să te relaxezi şi să fii in acelaşi timp productiv  cu ajutorul prietenului tău patruped.